Log in met je e-mailadres en je wachtwoord.

 

Joke gaat binnenkort trouwen, en verbaast zich over de steeds terugkomende vraag vanuit haar omgeving. 'Hoe is het zo gekomen dat het belangrijkste wat mensen van mij willen weten is of ik op mijn trouwdag een jurk aantrek? Welke afslag heb ik genomen of gemist en waarom is die vraag toch zo interessant?'

'Gaan jullie dan allebei in een jurk?'

Dit is de vraag die ik het afgelopen jaar het vaakst heb moeten beantwoorden. Denk ik. Misschien wint ‘hey, hoe is het?’ het nog nipt, maar veel zal het niet zijn. Eerst vond ik het wel grappig, maar op den duur begon het me te intrigeren. Ik vind het geloof ik niet stom ofzo, maar ik ben wat beduusd. Ik heb het geprobeerd bij te houden, volgens mij zijn het aantal mensen dat ik vertelde dat ik ga trouwen die deze vraag níet hebben gesteld op een halve hand te tellen.

Op een gegeven moment kon ik er niet meer tegen en begon aan getrouwde hetero vrouwen een tegenvraag te stellen: ‘en jij, ben jij in een jurk getrouwd?’. Dit zorgde ervoor dat veel gesprekken ineens heel ongemakkelijk (dat is Nederlands voor awkward) werden. Het kwam ook totaal niet aan, ik werd wat gek aangekeken en de vraag werd herhaald. Toen probeerde ik een tijdje: ‘weet je dat iedereen dat vraagt?’, waarop iemand heel kort met mij meedenkt over de psychologie daarachter om vervolgens dé vraag weer te herhalen. Ja maar, wat doe je nu, jurk of niet?

Ondertussen ben ik in een soort permanente staat van verbazing beland: hoe is het zo gekomen dat het belangrijkste wat mensen van mij willen weten is of ik op mijn trouwdag een jurk aantrek? Welke afslag heb ik genomen of gemist en waarom is die vraag toch zo interessant?

Ik heb inmiddels een aantal hypotheses.
1. De minderheids-hypothese. Mensen kunnen het niet zo goed verdragen als iets niet aan de heersende norm voldoet. Twee vrouwen klopt niet helemaal in het plaatje van een bruiloft. Hier zijn vervolgens twee onderverdelingen in te maken: mensen die eraan hechten dat je ondanks je lesbie-heid wel zo normaal mogelijk vrouw bent én mensen die het belangrijk vinden dat in een huwelijk wel een mannen- en een vrouwenrol is. De eerste knikt goedkeurend als er twee jurken aangetrokken worden, de tweede ziet graag een van beide in een broekpak. Ik heb deze hypothese weer moeten loslaten aangezien ook de meest vrijgevochten anti-hokjesdenkers in mijn omgeving me dé vraag ook gesteld hebben.

2. Mensen zijn beelddenkers en willen gewoon graag een plaatje kunnen maken van hoe zo’n bruiloft tussen twee vrouwen er dan uitziet. Dit is de hypothese van het exotische fenomeen. Het zijn van een exotisch fenomeen vind ik overigens erg vervreemdend, hoewel er ook vermakelijke kanten aan zijn.

3. Er is in lesbische bruiloften in de praktijk meer variatie in kleding die men aantrekt. Hoewel een hetero-bruid best een broekpak aan zou kunnen trekken, komt dat nauwelijks voor in het wild. Het is daarom bij lesbische vrouwen logischer de vraag te stellen, aangezien het antwoord daadwerkelijk meer variatie op zal leveren. Toch blijf ik me afvragen waarom iedereen (ja echt, iedereen!) dan die vraag stelt. Dat de vraag misschien inderdaad wel een soort van logisch is, betekent toch niet dat ie zo belangrijk is?

4. Sommige mensen zijn gewoon geïnteresseerd in mij en de keuzes die ik maak. Ja, dat is natuurlijk ook zo.
Met al deze hypotheses in mijn achterhoofd is het idee er bij mij ingeslopen dat ik met mijn kledingkeuze op mijn bruiloft laat zien ‘wat voor een ik er ben’. En dat is raar. Ik ben gewoon een vrouw die trouwt met een vrouw, waarvoor we allebei mooie kleren hebben gekocht.

Goed, ik weet ondertussen al dat als je op dit punt in deze blog bent aangekomen je waarschijnlijk denkt: ‘goed verhaal hoor, maareh ga je nou in een jurk of niet?’ Mijn antwoord is:

Nee, ik ga het gewoon niet zeggen ook. Je houdt je maar een beetje in.

P.S. Ik heb en wil geen kat, mocht dat je volgende vraag zijn.

Gepubliceerd: 22 juli 2016
Joke Drewes

Ik ben een HBO-theologe die meer van vragen dan antwoorden houdt. Geloof in hoop en liefde. Ik houd van lezen, schrijven en gezelligheid en hoop je in deze blog een beetje mee te nemen in mijn leventje!


Ben je lid/kennismaker van CHJC? Dan kun je reageren op de blogs én andermans reacties lezen. Log daarom in met je e-mailadres en wachtwoord.
Klik hier om in te loggen

0
0
0
s2sdefault

Colofon

© 2019 auteursrechten beschermd

CHJC vereniging van christelijke homo's lesbiennes en biseksuelen
Postbus 14722
1001 LE Amsterdam
IBAN NL55 TRIO 0197746934
t.n.v. CHJC te Goes
Geregistreerd als vereniging bij de Kamer van Koophandel onder nummer 40536702

fotoverantwoording

Volg CHJC op ...

 

web design:

Wij gebruiken 'cookies' voor navigatie en gebruiksgemak. We slaan geen data op van niet-ingelogde bezoekers.