Log in met je e-mailadres en je wachtwoord.

 

In de nieuwste blog van Joke wat gedachten over fobieën. Is het wel terecht om iedereen die het niet helemaal met ons eens is een homofoob te noemen? 'Volgens mij hebben we te accepteren dat er mensen zijn die liefdevol en weloverwogen, zonder angst, afwijzend staan tegenover homorelaties.'

Pas, 17 mei, was het de dag tegen homo, bi, trans en het hele rijtje- fobie. Ik ben daar een beetje over blijven nadenken sindsdien, en bij deze wil ik graag nog iets toevoegen aan alles wat daarover gezegd is.

Dit nadenken ging verder toen iemand mij terloops vertelde dat ik een ‘transfobe’ manier van uitdrukken had gebruikt door het benoemen van een cis-vrouw als ‘vrouw’. Nu moet ik zeggen, ik kan altijd best een beetje meegaan in het politiek correcte taalgebruik in ons lgbtq(enz)- hokje maar ik vind het ook ingewikkeld. Ik kan me gewoon niet erg goed inleven in het feit dat het zo belangrijk is. Ik werk daaraan, overigens.

Enfin, wat ik dacht toen deze opmerking hoorde was dit: ‘Wow, het is zelfs een bijvoeglijk naamwoord geworden!’ Want als ik één ding ontdekt heb aan de uitbreiding van de vele woorden die mensen aan hun gender- romantische- en seksuele identiteit geven, is dat daarmee het aantal woorden waar je ‘foob’ achter kunt plakken ook explosief gestegen is. En dat vind ik toch niet helemaal netjes. Juist in onze diversiteit, waarbij we het heel belangrijk vinden dat je bent hoe je jezelf definieert, scharen we steeds meer mensen in het one-size-fits-all-hokje ‘foob’. Mensen met een fobie, een irreële angststoornis voor wat anders is dan zij.

Ik vind dat cru. Zeggen dat iedereen die het niet me je eens is bang voor je is, is voor mij een al te makkelijke manier om niet meer te hoeven luisteren. Volgens mij hebben we te accepteren dat er mensen zijn die liefdevol en weloverwogen, zonder angst, afwijzend staan tegenover homorelaties. En ja, dat wringt, ook bij mij. Ergens vind ik dat een hele bedreigende gedachte. Het vraagt heel veel van me om die mening echt te horen. Een mening die me raakt op één van mijn kwetsbaarste plekjes. Waarschijnlijk ben ik banger voor hen dan zij voor mij. En toch, laten we het proberen uit te houden met elkaar!

Gepubliceerd: 25 mei 2016
Joke Drewes

Ik ben een HBO-theologe die meer van vragen dan antwoorden houdt. Geloof in hoop en liefde. Ik houd van lezen, schrijven en gezelligheid en hoop je in deze blog een beetje mee te nemen in mijn leventje!


Ben je lid/kennismaker van CHJC? Dan kun je reageren op de blogs én andermans reacties lezen. Log daarom in met je e-mailadres en wachtwoord.
Klik hier om in te loggen

0
0
0
s2sdefault

Colofon

© 2019 auteursrechten beschermd

CHJC vereniging van christelijke homo's lesbiennes en biseksuelen
Postbus 14722
1001 LE Amsterdam
IBAN NL55 TRIO 0197746934
t.n.v. CHJC te Goes
Geregistreerd als vereniging bij de Kamer van Koophandel onder nummer 40536702

fotoverantwoording

Volg CHJC op ...

 

web design:

Wij gebruiken 'cookies' voor navigatie en gebruiksgemak. We slaan geen data op van niet-ingelogde bezoekers.