Log in met je e-mailadres en je wachtwoord.

 

Arjanne schrijft in haar nieuwe blog over de voordelen van homo zijn. Het duurde even voor ze die zelf inzag, maar ondertussen heeft ze het 'anders' zijn omarmd. 'Ik kan me inmiddels niet meer aan de indruk onttrekken dat je daar een beter mens van wordt. Verder kijkt dan je neus lang is, empatischer voor andermans problemen, inclusiever in je denken, de hokjesgeest ontstijgt.'

Ja dat klopt, de titel van deze blog is voordelen, en dat is geen autocorrect van vooroordelen. Ik dacht: weet je wat, ik doe eens gek en schrijf een positief stukje over homo zijn.

Om je eerlijk te bekennen, heb ik lange tijd alleen maar nadelen gezien van het niet hetero zijn. Jarenlang geheimhouden wie je bent, is niet bevorderlijk voor de geestelijke gezondheid. En eenmaal uit de kast, zijn de problemen niet over. Moeizame gesprekken met medechristenen, die er nu van overtuigd zijn dat je naar de hel gaat, staan niet in mijn top 5 van plezierige vrijetijdsbestedingen.

Kortom: lange tijd was ik liever hetero geweest. Helaas was dat geen optie, want hoewel ik er nog best even van overtuigd was dat homo zijn niet echt samen kon gaan met christen zijn, realiseerde ik me ook wel dat ik hier aan vast zat. Verandering, daar heb ik nooit echt in geloofd.

Na de eerste ontkenningsfase, begon ik de voordelen van het ‘anders’ zijn in te zien. Al eerder in mijn leven was ik altijd al een beetje anders. Tijdens mijn vroege jeugd in Spanje was ik een buitenlander, tijdens mijn latere jeugd in een gesloten christelijk dorpje op de Veluwe, was ik alweer de ‘buutenlaander’. En toen ik in de wereldstad Rotterdam ging wonen, ver weg van het veilige christelijke wereldje waar ik opgroeide, was ik ‘dat christelijke meisje dat altijd met haar neus in de boeken zit’.

Oftewel: anders zijn is altijd al een beetje mijn ding geweest en inmiddels begon ik me daar best lekker bij te voelen. Normaal was ook maar saai, vond ik eigenlijk. En nu had ik dus nóg een reden van anders zijn.

Daarnaast leerde ik bij het CHJC allerlei andere mensen kennen, die in de ogen van de maatschappij ook niet helemaal normaal waren. Maar als we bij elkaar waren, was onze abnormaalheid ineens de norm en waren we dus toch even normaal. En ook dat voelt af en toe best lekker. Om nog niet te spreken van al dat begrip en al die herkenning. En last but not least: bijna stuk voor stuk waren het ontzettend leuke mensen.

Nou dat laatste, vind ik nog wel het grootste voordeel van homo zijn. Of meer, van bij een minderheidsgroepering horen. Ik kan me inmiddels niet meer aan de indruk onttrekken dat je daar een beter mens van wordt. Verder kijkt dan je neus lang is, empatischer voor andermans problemen, inclusiever in je denken, de hokjesgeest ontstijgt.

Daarnaast behoor je als lhbt’er ineens tot een wereldwijd netwerk van broeders en zusters. Ik interviewde eens een transgender sekswerker uit Zimbabwe. Halverwege het interview vertelde ik haar dat ik homoseksueel was. Haar gezicht lichtte op: ‘ah you are a sister’! Op het eerste gezicht hadden we niets gemeen, maar ineens behoorden we tot dezelfde familie. En wie wil dat nou niet, behoren tot een wereldwijde familie?

Gepubliceerd: 1 juni 2016
Arjanne

Ik ben verpleegkundige, journalist en bestuurslid van CHJC. Altijd op de vlucht voor burgerlijkheid en kan slecht tegen onrechtvaardigheid. Ik houd van: reizen, lezen en de wereld verbeteren. Dat laatste met wisselend succes.


Ben je lid/kennismaker van CHJC? Dan kun je reageren op de blogs én andermans reacties lezen. Log daarom in met je e-mailadres en wachtwoord.
Klik hier om in te loggen

0
0
0
s2sdefault

Colofon

© 2019 auteursrechten beschermd

CHJC vereniging van christelijke homo's lesbiennes en biseksuelen
Postbus 14722
1001 LE Amsterdam
IBAN NL55 TRIO 0197746934
t.n.v. CHJC te Goes
Geregistreerd als vereniging bij de Kamer van Koophandel onder nummer 40536702

fotoverantwoording

Volg CHJC op ...

 

web design:

Wij gebruiken 'cookies' voor navigatie en gebruiksgemak. We slaan geen data op van niet-ingelogde bezoekers.