Log in met je e-mailadres en je wachtwoord.

 

In deze wekelijkse blog op de nieuwe website van CHJC bedankt Arjanne de oudere generatie homoseksuelen, die ooit vochten voor gelijke rechten. ‘Bedankt dat jullie de straat op zijn gegaan, bedankt dat jullie gevochten hebben voor mijn rechten als vrouw en homoseksueel.’

Soms denk ik er wel eens aan hoe mijn leven zou zijn gelopen als ik vijftig jaar eerder was geboren. Niet zo aangenaam als nu, stel ik me zo voor, gezien ik bij twee minderheidsgroeperingen hoor. Dat wil zeggen, toen erger dan nu maar toch. Ik ben zowel vrouw als homoseksueel. Beide geen garantie voor een aangenaam leven in de jaren vijftig.

Voor mijn studie journalistiek dook ik een tijdje geleden in het leven van de vrouw van toen en de homoseksueel van toen. Beide moesten vechten om rechten, om erkenning, om net zo behandeld te worden als een man, als een heteroseksueel. Met groot succes gelukkig. Volgens de wet heb je in Nederland als vrouw en homoseksueel (bijna) dezelfde rechten als heteroseksuele mannen. Voor de wet ja, want in de praktijk verdien je als vrouw nog altijd minder geld voor hetzelfde werk en heb je als homo aanzienlijk meer kans om in elkaar geslagen te worden. Of je kerk of wijk uit gepest te worden.

Maar, eerlijk is eerlijk, de situatie is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de jaren vijftig. Toen was het enige recht van de vrouw het plezieren van je man en het enige recht van een homoseksueel behandeling in een psychiatrische inrichting.

CHJC heeft best veel leden die deze tijd nog bewust meegemaakt hebben. Ik merk wel eens een grote kloof op tussen de oudere en de jongere leden. Ze staan in veel dingen ver uit elkaar. Laatst vertelde onze voorzitter mij hoe politiek actief CHJC-leden in het begin waren. Het is iets waar de jongere generatie geen weet meer van heeft, en dat is jammer. Wij zijn vrij, door hun gevecht.

Soms lijkt het wel eens of we klaar zijn met de emancipatie. Je hoort het regelmatig: we kunnen trots zijn op Nederland. We zijn zo tolerant en geëmancipeerd. Zelfs christelijke media brengen positieve berichten van en over homoseksuelen. Maar dan lees je per ongeluk de reacties onder zo’n bericht en realiseer je je: we zijn er nog niet. Maar dankzij het gevecht van veel inspirerende mensen, zijn we wel een heel eind op de goede weg.

Daarom wil ik bij deze alle homoseksuelen en Dolle Mina´s van toen hartelijk bedanken voor wat ze gedaan hebben voor mij. Bedankt dat jullie de straat op zijn gegaan, bedankt dat jullie gevochten hebben voor mijn rechten als vrouw en homoseksueel. En ik beloof bij deze dat ik door zal blijven vechten. Tot de dag komt dat we niet alleen in theorie gelijke rechten hebben, maar ook in de praktijk. Tot de dag dat de kerk, net als Jezus, haar armen opent voor iedereen.

Gepubliceerd: 19 november 2015
Arjanne

Ik ben verpleegkundige, journalist en bestuurslid van CHJC. Altijd op de vlucht voor burgerlijkheid en kan slecht tegen onrechtvaardigheid. Ik houd van: reizen, lezen en de wereld verbeteren. Dat laatste met wisselend succes.


Ben je lid/kennismaker van CHJC? Dan kun je reageren op de blogs én andermans reacties lezen. Log daarom in met je e-mailadres en wachtwoord.
Klik hier om in te loggen

0
0
0
s2sdefault

Colofon

© 2018 auteursrechten beschermd

CHJC vereniging van christelijke homo's lesbiennes en biseksuelen
Postbus 14722
1001 LE Amsterdam
infolijn: 06-53234516
IBAN NL55 TRIO 0197746934
t.n.v. CHJC te Goes
Geregistreerd als vereniging bij de Kamer van Koophandel onder nummer 40536702

fotoverantwoording

Volg CHJC op ...

 

web design:

Wij gebruiken 'cookies' voor navigatie en gebruiksgemak. We slaan geen data op van niet-ingelogde bezoekers.