Log in met je e-mailadres en je wachtwoord.

 

Arjanne las Tofik Dibi’s boek over zijn coming-out en de worsteling die dat kostte. Ze herkende hierin veel van haar eigen worsteling en schrijft een open brief naar een moslimhomo. ‘Net als jij heb ik jarenlang geloofd en gehoopt dat ‘het’ maar een fase was, dat als ik hard genoeg zou bidden, ‘het’ wel over zou gaan.’

Lieve moslimhomo,

Laatst las ik Tofik Dibi’s boek ‘Djinn’ over zijn worsteling met zijn seksuele geaardheid. Je hebt het vast zelf ook gelezen, al was je daar misschien niet zo open over naar je vrienden en familieleden. Bang voor moeilijke vragen, bang voor veroordelingen.

Ik wist al eerder dat moslims en christenen veel gemeen hebben, maar na dit boek realiseerde ik me pas echt hoeveel wij moslimhomo’s en christenhomo’s op elkaar lijken. We krijgen in de veroordelingen zelfs de zelfde religieuze teksten naar ons hoofd geslingerd. Ja, die over Lot ja.

Verder heb ik, net als jij, jaren ontkent dat er ‘iets mis was’ met me. Net als jij was ik jaren overtuigd dat mijn geloof en mijn geaardheid niet door één deur konden. Net als jij heb ik jarenlang geloofd en gehoopt dat ‘het’ maar een fase was, dat als ik hard genoeg zou bidden, ‘het’ wel over zou gaan.

Net als bij jou was er de grootste angst dat een familielid mijn geheim zou ontdekken. En als er dus gevraagd werd wanneer ik eens met een vriendje thuiskwam, bleef ik altijd vaag. De waarheid kwam niet over mijn lippen. De angst voor veroordeling was te groot.

Ook het koortsachtig zoeken op het internet naar andere interpretaties van de religieuze teksten die ons veroordelen ken ik maar al te goed. En de pure opluchting dat het allemaal toch niet zo zwart-wit lijkt te zijn als je altijd geleerd was.

De hoop die steeds verder groeit, dat je misschien toch niet hoeft te kiezen tussen je geaardheid en je geloof. Dat die twee misschien wel vredig naast elkaar mogen bestaan. Dat je Maker je niet veroordeeld, aan de kant zet, afwijst, maar ondanks ‘het’ toch gewoon van je houdt.

En vervolgens het daadwerkelijk uit de kast stappen. Dat, ondanks de veroordeling van sommige geloofsgenoten, toch als een bevrijding voelt. Ik weet niet of jij inmiddels al zo ver bent, want dit proces gaat bij iedereen anders. Maar laat me je dit zeggen: buiten die kastdeuren vind je andere gelovige homo’s, die je met open armen staan op te wachten. Zoek ze op, want nergens anders ben je geliefder en veiliger.

Veel liefs,

Arjanne, christenhomo.

Gepubliceerd: 6 april 2016
Arjanne

Ik ben verpleegkundige, journalist en bestuurslid van CHJC. Altijd op de vlucht voor burgerlijkheid en kan slecht tegen onrechtvaardigheid. Ik houd van: reizen, lezen en de wereld verbeteren. Dat laatste met wisselend succes.


Ben je lid/kennismaker van CHJC? Dan kun je reageren op de blogs én andermans reacties lezen. Log daarom in met je e-mailadres en wachtwoord.
Klik hier om in te loggen

0
0
0
s2sdefault

Colofon

© 2019 auteursrechten beschermd

CHJC vereniging van christelijke homo's lesbiennes en biseksuelen
Postbus 14722
1001 LE Amsterdam
IBAN NL55 TRIO 0197746934
t.n.v. CHJC te Goes
Geregistreerd als vereniging bij de Kamer van Koophandel onder nummer 40536702

fotoverantwoording

Volg CHJC op ...

 

web design:

Wij gebruiken 'cookies' voor navigatie en gebruiksgemak. We slaan geen data op van niet-ingelogde bezoekers.